Peter Hellström, vd och ägare på kök- och bad-företaget Ballingslöv City på Eriksbergsgatan 4, Stockholm visar oss idag succéköket Bistro i en härlig lindblomsgrönfärg och även den klassiska vita varianten.
Vad innebär kök idag?
Peter Hellström: "-Att laga mat har blivit något för både mannen och kvinnan och också tillsammans med vänner och bekanta. Det är idag en enorm matfokus. Man har succesivt flyttat umgänget från vardagsrummet till köket. Det ska umgås och matskapas tillsammans, så ytor och vitvaror är viktiga. Man vill skapa lite av en restaurangkänsla, lite fransk bistro hemma i köket. Där man blandar klassiskt design med rostfria maskiner, en riktig diskbänk med rejäla kranar och sedan kan man önska ett mönstrat vackert golv till det såsom det ofta är på kontinenten. Med lite öppna hyllor och synliga husgeråd skapas ännu mer ”bistro-feeling” och därtill också bord och stolar i café-stil.
Vad ska man tänka på när man skaffar sig ett nytt kök?
Peter Hellström: "-Det är också enormt viktigt, upplever jag, att man som konsument får bra hjälp på planera sitt kök med arbetsytor, funktioner och passager --. Idag ringer kunder och bokar in ett möte, har med sig en skiss, vi intervjuar och gör en behovsanalys för att se till önskemål och visioner. För att det är minst lika viktigt för kunden som för oss, att kunna presentera en offert med rätt typ av kök med tillhörande köksmaskiner, bänkskivor, hjälp med montering. Tycker kunden att det är bra så åker vi normalt sett alltid ut för att kontrollera måtten på plats."
Hur är det med kvalitét - och vad gäller materialmässigt?
Peter Hellström: "- I och med att det är mest målade inredningar och luckor så är det i hög grad MDF som används, vilket är en tät boardskiva som är formstark och lätt att bearbeta. Det förekommer även massivt trä men även detta är oftast målat eller laserat. Alternativt finns också släta luckor i högtryckslaminat som är väldigt stryktåliga. Till bänkskivor är det granitsten och kompositsten som är mest populärt. Slitstarkt och snyggt.
Hur matchar man golvet?
Peter Hellström: ”Det är nog fokus på flera material men det vanligaste är nog klinker eller trägolv.. Där har vi också haft en trend med klinker golv i Marrakesh-mönster som är ganska populärt.
Hur är det med fläkt och spiskåpor?
Peter Hellström: ”Fläkten gör mycket ur alla synpunkter. Här finns det många varianter, allt från att man döljer den helt och hållet under skåp till att man har en häftig spiskåpa. Det finns även fläktar som är designade som lampor med och har kolfilterfunktion. Vilket är perfekt för gamla lägenheter --- och där man inte kan ansluta till någon kanal. Det sitter en motor som suger in matoset och så är det ett kolfilter som renar luften. Fläktens lampdesign och belysning är själva ytterhöljet. Det finns med andra ord en hel del roligt”.
Hur ser trenden ut idag för handtag på köken?
Peter Hellström: ”-Fortfarande lever trenden kvar med grepplösa/hantagslösa, släta dörrar, med inbyggda grepplister”. Men till Bistro köken är det istället rostfria handtag och gärna med lite läder på.
Har ni gjort någon produkttest?
Peter Hellström: "-Möbelfakta gjorde för 2-3 år sedan en test av luckor där man provade luckor från 6 av de större köksföretagen på marknaden och jämnförde vad luckorna tålde.
Glädjande så blev Ballingslöv vinnaren vars lucka som tålde mest".
Kan man använda ROT-avdraget på kök?
Peter Hellström: "-Nu kan man få en bra hjälp av ROT-avdraget. Så det har varit viktig".
Köket har idag blivit husets medelpunkt. Detta har säkerligen alla mat- och inrednings-program som finns idag bidragit till. Hos Ballingslöv City visas det vackra, moderna och aktuella svenska köket som är vårt viktigaste utrymme i dag. Kontakta: 08-446 803 70 Ballingslöv City, Eriksbergsgatan 4, Stockholm (tvärgata till Birger Jarlsgatan)
Reporter & Fotograf: Cristina Funke
info@maxnoje.se