Bevakning av event, nyheter och vimmel.
Instagram

Intervju med Sofia Rågenklint & polisen Alexandra Goncalves från Brottsligt

Programledaren Sofia Rågenklint och polisen Alexandra Goncalves är med i det nya SVT programmet Brottsligt: barnens eget program om brottslighet, polisarbete och lagar. Det är ett informativt, spännande och lite kittlande program, säger Sofia.

MaxNöje: Hur kom ni på idén att göra serien Brottsligt?
Sofia Rågerklint: Det var faktiskt Petter Bragé, programchef för SVT Malmö som började spåna fram något som barnen vill se, som ville komma på något som fattas, vad det är som  barn är intresserade av. Något som vi oftast inte pratar med våra barn om. Då sa vi, - tänk att ha ett program om brottslighet! Är det något som barnen är intresserad av, så är det brott. Hur jobbar man med ett brott? Hur jobbar polisen för att lösa brott? Vad gör samhället för att motverka brotten? Vad händer för ett barn som är utsatt för brott? Vilken hjälp kan man få?

Vi tagit fram barn som varit med och vittnat om olika typer av brott. Ett barn har sett en cykeltjuv, en annan om ett beväpnat rån i en restaurang, barn som har varit med om ett inbrott.

MaxNöje: Jag ser att polisen Alexandra Goncalves är med i programmet? Hur kom hon in i bilden? Kände ni varandra sedan tidigare?
Sofia Rågerklint: Nej, vi kände inte varandra, utan vi gjorde en audition där de sökte efter poliser.  Alla fastnade för Alexandra eftersom hon har en fantastisk förmåga att prata med barn om saker och ting som kan hända,  och har fått enormt många frågor att besvara.
 
Max Nöje: Var har ni spelat in serien? Är det Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annanstans?
Sofia Rågerklint: Vi har spelat in lite varstans, men främst i Skåne regionen. Det har framför allt varit för att Alexandra jobbar där, och hon har fortsatt att jobba som polis under tiden.

Max Nöje: Har du fått mer kunskap vad en polis gör?
Sofia Rågerklint: Jo, jag har fått en inblick i Alexandras jobb, och jag har varit med om att göra en insats hos polisen. Jag har blivit attackerad av en polishund. Alexandra har utsatt mig för allt kan man säga. ha ha.

Max Nöje: Hur var det för dig Alexandra, att som polis att komma med i TV-programmet? Alexandra Goncalves: Oj, jo, det var 10 gånger bättre än jag hade tänkte mig. Det var jätteroligt att få lov att vara med. För mig är det bästa med det här programmet, att jag fått nå ut på ett helt annat sätt än i mitt vanliga jobb. Jag märker när jag jobbar hur stort behovet är av information och kunskap till just barn. De har en miljon frågor varenda gång man visar sig.

Många barn verkar tro att det är lite High-Chaparral med poliserna, att de springer omkring och skjuter till höger och vänster. Men det är inte så verkligheten ser ut. Det är därför viktigt att barn få reda på det.
Sen märker jag att barn har behov av att få berätta om det de varit med om.

MaxNöje: Vilka vänder sig programmet till?Sofia Rogerklint: Det vänder sig till familjer, och vi hoppas att de kommer att tycka att programmet är informativt, spännande men inte skrämmande, men lite kittlande.

Reporter & Bild: Cristina Funke

https://www.svtplay.se/brottsligtTipsa en vän


info@maxnoje.se

Arkiv