Bevakning av event, nyheter och vimmel.
Instagram

Staffan Nordstrands bok Opium, en autentiskt berättelse om människohandel är ute nu

Staffan Nordstrands nya bok Opium har nu kommit ut. Detta är en autentisk berättelse som är skriven som en spänningsroman.   Syften med Staffans böcker är att använda spänningsromaner som ett verktyg för att människor ska få veta hur människohandeln ser ut.
 
Faktum är att det börjar i Stockholm där Eva träffar Fredde på en bar uppe på Hotell Malmen. Fredde visar sig vara en riktig skitstövel. Han släpar med Eva ifrån Hotell Malmen till Hotel Bangkok Hilton där hon slutar sina dagar. Det är en mycket dramatisk historia och stark spänningsroman.
 
Författaren har själv vandrat i norra Kina i gränsen mot Laos och i opium träsket för att samla information för att skriva boken. Opium har sitt ursprung i Asien men effekten av droghandeln är global och berör oss alla.
 
Staffan har också dokumenterat om heroinet som produceras i samma trakter.  Idag är det över 22 miljoner kineser som är heroinberoende. Det ligger ungefär 7 000 ton färdigt heroin på väg in i Kina, och det har varit på samma sätt de senaste 100 åren. Det är samma dynastier som håller på i Shanghai. Det går från Laos upp till södra Kina till Shanghai och vidare till Hong Kong och Macao och vidare ut i världen. Det är så mycket pengar och vägen går inte att klippa av. Dessutom att det finns kemiska preparat som jam, meth och mycket mer. Det ligger i Laos i små byar nedgrävda klara att bli distribuerat med militärens hjälp. Sedan betalar de en fattig person att delta i distributionen som de sedan ibland tar fast för lagning. En av tio av dem arresteras för att visa upp ”titta vad duktiga vi är” och det är precis det som Eva i romanen råkar ut för. Det som hon råkar ut för och det som händer henne är helt autentiskt. Det är mycket traumatiskt.
 
Staffan Norstrand: ”Jag har nog varit i de värsta områdena och dessutom har jag som den enda svensk fått "Asia Property Award”. Det är det finaste pris man kan få i byggindustrin där nere. För bästa design, bästa ekonomi, bästa drift, bästa projektledning osv. Det gjorde att jag kom in bakom väggarna i de finaste salonger. När jag gjorde det fick jag veta precis hur allting går till.  De visste inte vad jag höll på med. Att jag använde allt de berättade för mig, allt de lärde mig hur hela handeln med droger, vapen, människor gick till och vilka som var inblandande. En man som satt i parlamentet i Thailand (en av 16) hade 300 bordeller.
 
Idag kommer jag inte in i Thailand. Jag har officiellt kritiserat regeringen, jag har officiellt kritiserat polisen, militär och gjort det till dagstidningen Bangkok Post och många medier.  Jag hade ett helvete att ta mig ur landet för 2 år sedan.
 
Boken finns över hela Sverige i 360 butiker Som ljudbok kommer den ut den 25:e maj
Staffan Nordstrand har tidigare skrivit: Under Floden, Tiggarpojken, Sista Färden och Byggfirman
 
MaxNöje: Hur kom det sig att du började skriva?
 
Staffan Norstrand: Mannen med skägget där upp sa: ”Nu Staffan har du en idé om hur du ska förmedla över prostitutionen och människohandeln detta blev resultatet på spänningsromanen Under Floden.
 
Staffan Nordstrand: ”Handeln med människor den huvudsakliga grunden i mina böcker, men jag skriver inte att "så här ska ni göra" eller "så här inte göra" utan i form av spänningsroman så att man tar in doktrinen. Jag använder mig av romaner som ett verktyg”.

 
Reportage & Bild: Cristina FunkeTipsa en vän


info@maxnoje.se

Arkiv