Bevakning av event, nyheter och vimmel.
Instagram

Astrid Schlytter fick priset på Fadimegalan 2017 för kampen mot hedersrelaterad våld & förtryck.

Astrid Schlytter forskare i rättssociologi fick idag ta emot Pela & Fadimeutmärkelsen för kampen mot hedersrelaterad våld och förtryck.  Riksföreningen GAPF ”Glöm inte Pela och Fadime” genomförde den 22/1 en gala till Fadimes minne på Berns i Stockholm. som var fylld med ministrar, celebriteter, näringslivets toppar och oppositionens politiker. 

Pela Atroshi dödades 1999 och Fadime Sahindal sköts ihjäl av sin egen far i Uppsala 2002. Två modiga kvinnor men som fick betala det högsta pris man kan för ett liv i frihet. 

Astrid Schlytter forskning ifrågasattes i början från inom universitetvärlden, och av olika forskningsråd. 

Jämställdhetsminister, Åsa Regnér: ”Vi är alla här för att hedra minnet av Fadime Sahindal som kämpade mot hedersrelaterad våld och väldigt tragiskt själv blev offer för hedersrelaterad våld.  Hon lärde oss någonting om Sverige. Vi är här idag för att berätta hur vi motverkar det här våldet som Fadime pekade på”.

Centerpartiets partiledare, Annie Lööf ”Jag tycker att det är oerhört viktigt att lyfta minnet av Fadime och alla de andra medsystrar som idag råkar ut och för hedersrelaterat förtryck och för våld.  Jag tycker att det är viktigt att vi samlas, men jag tycker också att det är viktigt att vi pratar om hur vi ska minska detta oacceptabla förtryck som flickor och kvinnor upplever i dagens Sverige. Dock krävs det en politisk handling, jag vill bl.a. skärpa straffen för hedersrelaterade brott. Jag vill inför en skyddslag som hindrar att man tar dessa kvinnor, mot sin vilja, ut ur landet för tvångsgiftemål eller könsstympning. Jag vill öka utbildningsinsatserna till rättsväsendet och polisen för att man ska kunna hjälpa tillräckligt. Det Fadime lyfte upp i sin kamp för sitt eget liv, det handlar om att rättsväsendet inte trodde på henne när hon kom och berättade om sin utsatthet. Hon fick ta hjälp av media för att föra ut sin historia och på det sättet försöka rädda sitt eget liv”.

Statyetten för utmärkelsen som forskaren Astrid Schlytter tog emot framtogs av Linda Röjås Söderman och Jonas Torstensson. Kuben symboliserar det fängelse hederskulturen är för många och det svarta det destruktiva och glasklotet står för kraften som finns hos individer.

Bidra du med genom att Swisha till:  1235128244  SMS:a GAPF 100 till:72672
Plusgiro: 400 92 96-7

 

Reporter & fotograf:  Cristina Funke 
Gala arrangör: Erwik CommunicationsTipsa en vän


info@maxnoje.se

Arkiv