Bevakning av event, nyheter och vimmel.
Instagram

Ingrid Bergman 100 år! Filmer visas på Cinemateket i September

Under hela september så kommer det att visas 10 Ingrid Bergman filmer på Cinemateket i Filmhuset, Borgvägen 1 och slutas med ”Länge Leve Helg” på Filmhuset. Då öppnar arkivet och maskinrummet, det kommer att visas filmer, samtal och gäster hela helgen på båda salongerna. Det fri entré och öppet för alla och det blir stort Ingrid Bergman fokus.

Jan Göransson, PR-chef , Svenska Filminstitutet:  ”En Kvinnas Ansikte” är speciell då det är en film Ingrid Bergman ville gärna göra. Redan 1935 så var Ingrid bestämd om vilka roller hon ville ta. SF tyckte inte att det var lämpligt. ”en kvinnlig gangsterboss… så kunder det inte vara!”.

Så för att hon skulle vara med i filmen så fick hon också spela in ”En Enda Natt” som hon inte var lika förtjust i att vara med. Filmen gjordes sedan om med skådespelerskan Joan Crawford.

En del tycker att den här dialogen i de här filmerna är lite tillgjord men det var en annan teknik på den tiden. Det beror också på att högtalarna på den tiden inte var ljudkänsliga som idag så det gällde att varenda stavelse hördes och det här 1938 och ljudfilmerna hade endast funnits i 8 år i Sverige.

Ingrid Bergman kan man säga var en av dem som räddade ljudfilmerna att bli "anständiga" för att i början av 1930-talet så satsade man mycket på plister filmer och då tog man pjäser direkt från friluftsteatrarna och gjorde film av dem och då blev det givna kassasuccéer.

Men här fick man in lite drama, Intermezzo exempelvis det otrohetsdrama. ”Den är så sympatisk, för man tycker synd om alla” sa Ingrid Bergman.  Vilken hon hade rätt i, tillägger Jan Göransson

Vid invigningen så spelade pianisten Ingrid Sahlica från Musik Observatoriet i Bratislava i Slovakien Och gissa vem hon är döpt efter…”

………………………………………………………

Lova Hagerfors, verksamhetsledare för Cinemateket:   För att dem här filmerna ska kunna ses och visas inför kommande generationer, så måste vi digitalisera dem eftersom all teknik idag är digital. Så det är stora och omfattande arbete har vi påbörjat och vi gör filmerna i högkvalité så att de ska hålla förhoppningsvis lång tid fram över.

Det brådskar ju nu när den analoga tekniken och kompetensen är på väg ut. Men man ska också komma ihåg att digitaliseringen innebär nya möjligheter för filmen och film arv. Det har inte alltid funnits tillgängliga på grund av olika visnings fönster. De har inte kommit ut på DVD eller bio och väldigt få finns på streaming tjänster. I och med att vi digitaliserar så kan vi också tillgänglighetsgöra arbete på ett helt annat sätt än tidigare.

Till det här året när Ingrid Bergman skulle ha fyllt 100 år har vi har digital restaurerat 8 av hennes och även 3 kortfilmer som finns i Sf:s nya DVD-box och finns också att boka hos oss på Filminstitutet i vår nya biograf distribution av äldre svenskt digitalt restaurerad film.

Ute i foajén finns även original dräkter från Ingrid Bergmans svenska filmer samt ny bildutställning.

Bild & Text:  Cristina FunkeTipsa en vän


info@maxnoje.se